KAT & GEDRAG

Waarom kattengedrag?

Eigenlijk is die reden heel simpel. Dat is namelijk dat wij als mensen heel weinig kennis hebben over het normale gedrag van katten. In de praktijk hoor ik vaker dingen zoals: ‘zet de katten maar samen in de badkamer, dan vechten ze het wel uit’, of ‘als de kat in huis heeft geplast, dan haal ik haar erdoorheen, dan leert ze hel wel’.


En ja, dit zijn echt uitspraken die ik hoor en waar mijn haren van overeind gaan staan. Precies om die reden wil ik mijn opgedane kennis over katten overbrengen op zo veel mogelijk mensen. Ik wil het leven van katten proberen beter te krijgen, door de eigenaren meer te leren over wat normaal is voor een kat.

Regelmatig komt het voor dat mensen het gedrag van de kat ongewenst vinden en dan wordt het al gauw een gedragsprobleem genoemd. Maar heel vaak is het gedrag ongewenst voor de eigenaar, maar is het voor de kat heel normaal kattengedrag. Neem nu het voorbeeld van op het aanrecht springen. Er zijn mensen die dit niet willen. Maar katten zijn van nature klimmers en soms is het aanrecht het enige hoge plekje in huis. Dan is het voor de kat heel logisch om daarop te willen zitten en is er dus helemaal geen sprake van een gedragsprobleem. Dit is een klein voorbeeld en zo zijn er nog heel veel inzichten die ik graag via gedragstherapie over willen brengen.

Tijdens mijn consulten kom ik bij u thuis. We zullen dan samen het ongewenste gedrag doornemen en de kat of katten observeren. Tijdens dit consult zal ik zo veel mogelijk kennis vergaren over de situatie. Zo wil ik inzicht krijgen in het probleem en kijken wat we eraan kunnen doen om het te verbeteren. Daarna stel ik een therapieplan op en zullen we dit samen doornemen.

Zoals ik eerder al zei, wil ik echt proberen om het leven van katten te verbeteren waar mogelijk. Ik zal mijzelf ook blijven verdiepen in kattengedrag en aanvullende studies en nascholingen blijven volgen om de nieuwste inzichten te leren. Zo wil ik proberen om u en de kat(ten) te helpen.

Opleidingen/nascholingen:

Hieronder een overzicht van mijn behaalde opleidingen en gevolgde nascholingen met betrekking tot kattengedrag. Dit overzicht wordt regelmatig bijgewerkt, indien ik een nieuwe opleiding/nascholing heb gevolgd:

  • Opleiding paraveterinair/dierenartsassistente. Diploma behaald
  • 2018: Tinley module 1: basiskennis kattengedrag
  • 2020: Tinley module 2: medische oorzaken van probleemgedrag bij katten
  • 2020: Tinley module 3: ethologische en gedragstherapeutische kennis bij katten
  • 2021: Kattenkenniscentrum: Multidisciplinair kattengedragssymposium 2021. Thema: de laatste levensfase van de kat.
  • 2022: Felinova Bootcamp Pro. 2 weekse online opleiding.
  • 2022: Tinley module 4: adviseren in de praktijk